30.11.2014

Kaunis ensimmäinen adventti ja leffavinkki joulukuuhun

Tänään sunnuntain aurinko on hellinyt meitä. Olin jo melkein unohtanut, miltä aurinko näyttää!
Ensimmäisen adventin kunniaksi sytytin kynttilän uuteen Strömshagan kynttiläjalkaan, joka muutti meille eilen.

 Strömshagan kynttilänjalassa on just sopivasti paikat neljälle kynttilälle. Pienen lasivitriinin sisään voi asetella omat, tärkeät aarteet. Me kätkimme sen sisään kristallin, Tansaniasta tuodun kivimunan,  Lofooteilta löydetyn merisiilin, Hangon rannan raitakiven ja Tammisaaren tammenterhoja.

Itse en ole mikään punaisten tonttu-ukkojen ja vilkkuvalojen ystävä. Meillä joulu näkyy kodissa lähinnä siinä, että kynttilöiden määrä lisääntyy entisestään ja joulukukat tuoksuvat. Mietimme vielä, aiommeko hankkia joulukuusta, sillä olemme ison osan ajan joulusta poissa kotoa.

Tämä kynttilänjalka on siitä oiva kapistus, että se kestää katselua ympäri vuoden, eikä sitä joulun ajan jälkeen tarvitse siivota varaston perukoille. Kevään tullen sen sisään voi kätkeä uusia, keväisempiä juttuja.
Myös luonto tarjoilee tällä hetkellä parastaan. Voi vitsit, miten kauniita huurrekukkia pakkanen oli piirrellyt laiturin pintaan! 
Tulee ihan mieleen lapsuudessa näkemäni elokuva Rouva Talvi (Perinbaba). Verkkokalvoille on piirtynyt elokuvasta kuvankaunis kohtaus, jossa pikkulapsi ihailee aamulla pakkasen taiteilemia jääkuvioita kotinsa ikkunassa. 

Jos etsit uutta, ajatuksia herättävää elokuvaa talviseen leffailtaan, suosittelenkin katsomaan vuonna 1985 valmistuneen, Juraj Jakubiskon ohjaaman Rouva Talven. Elokuva yhdistää hauskalla tavalla fantasiaa ja realismia. Sen tarina on koskettava, ajatuksia herättävä ja kuvakerronta silmiävihlovan kaunista. Musiikkimaailma täydentää elämyksen. Pääroolissa elokuvassa nähdään vaikuttava Giulietta Masina, ohjaaja Federico Fellinin frouva,  joka teki elokuvaa varten paluun valkokankaalle 20 vuoden tauon jälkeen. Ja hyvä, että teki, niin saamme nauttia hänen valloittavastia & oivaltavasta olemuksestaan. 

Kaunista adventtisunnuntain iltaa ja tsemppiä pian alkavaan joulukuuhun!